Уважаеми гости , Екипът на Семеен хотел Балканци има огромното удоволствие да Ви информира, че "Географски център на България", в местността Узана е вече част от нашия екип и ще отвори врати съвсем скоро.

Ето и малко повече информация за Географски център на България:

През 1991 г. редакторът на вестник "Поглед" - Евгени Станчев, лансирал идеята за намирането на географски център на България, разказват от Българския туристически съюз. Откликват учени от БАН начело с проф. д-р Младен Младеновски, които се заемат с работата.

Изчисленията са направени по шест математически метода, тъй като територията на страната ни не е правилна геометрична фигура, за да се пресекат диагоналите и да се намери пресечната им точка. Оказва се, че географското сърце на страната ни се намира на 42*45` 58" северна ширина и 25*14`18" източна дължина - и това е точно местността "Узана", само на 25 км югозападно от град Габрово.

Изчисленията са направени с точност до 10 метра. На мястото е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, оцветена в цветовете на националното знаме. Знакът е дело на габровския скулптор Петър Хаджиганев.

От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта" под № 19 /в по-новите издания на книжката за печати – под номер 19 а/

За повече информация, свържете се с нас на 0882 099 700 / 0879 656464 или ни пишете на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.